10 tips bij het overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier loont!

Bijna alle ondernemers in Nederland kunnen door over te stappen naar een andere energieleverancier flink besparen. Vooral voor ondernemers die de afgelopen jaren niet of zelfs nog nooit zijn overgestapt, kan een overstap een groot prijsverschil opleveren. Maar waar moet je als ondernemer op letten als je wilt overstappen?

Om u te helpen bij het overstappen hebben wij een aantal handige tips voor u op een rijtje gezet. Door middel van deze tips weet u wat er belangrijk kan zijn bij het overstappen en kiezen van een nieuwe energieleverancier.

Wilt u weten wat u kunt besparen, maar wilt u het niet zelf uitzoeken? Dan heeft Bensave de oplossing: Bensave onderzoekt voor u hoeveel u kunt besparen op uw energiekosten, zodat u voordeliger uit bent. Mocht u niets kunnen besparen, dan rekent Bensave ook geen kosten voor haar diensten. Klik hier voor meer informatie.

Tip 1. Let op de opzegvergoeding

Heeft u op dit moment een energiecontract voor bepaalde tijd, let dan op: direct overstappen kan u geld kosten. Om te voorkomen dat klanten tussentijds overstappen naar een andere energieleverancier, hebben de energieleveranciers een opzegvergoeding (een boete) in hun contracten staan. De maximale opzegvergoeding kan wel oplopen tot 15% van de restwaarde van uw doorlopende contract. Dat is natuurlijk zonde van het geld! Kijk daarom goed naar de datum waarop uw huidige energiecontract afloopt. In sommige gevallen betaalt uw nieuwe energieleverancier de overstapboete, of een gedeelte hiervan. U kunt dit van tevoren bekijken in uw nieuwe energiecontract.

Heeft u een contract voor onbepaalde tijd, dan is hierbij vaak geen opzegvergoeding in opgenomen.

Tip 2. Vast of variabel energietarief

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het belangrijk om te bekijken of u een vast of variabel energietarief wilt. Wanneer er verwacht wordt dat de energietarieven dalen, dan is het verstandig om een variabel tarief te kiezen. Anders kunt u kiezen voor een vast energietarief. Als u een vast tarief afsluit zal het energietarief hetzelfde zijn gedurende de looptijd van het contract (1, 3 of 5 jaar).

De meeste energieleveranciers bepalen twee keer per jaar (in januari en juli) hun variabele tarief. Het voordeel van een variabel tarief is dat u te allen tijde zonder opzegboete kunt overstappen.

Tip 3. Enkel tarief of dubbel tarief

Bij energieleveranciers kunt u kiezen tussen enkeltarief en dubbeltarief. Bij enkeltarief is het energietarief altijd hetzelfde (24 uur per dag, 7 dagen per week). Een dubbeltarief bestaat uit 2 tarieven: piektarief (hoger tarief dat geldt overdag op werkdagen) en daltarief (lager tarief dat 's nachts en in het weekend geldt). Het daltarief geldt meestal van 23.00 tot 7.00 uur.

Gebruikt u overdag veel stroom? Dan kan het goedkoper zijn om enkeltarief te kiezen. Het enkeltarief is namelijk lager dan het piektarief. Gebruikt u vooral 's nachts en in het weekend veel stroom? Dan is dubbeltarief wellicht voordeliger.

Het is verstandig om te kijken hoeveel stroom u 's nachts en in het weekend gebruikt, of wilt gebruiken. Dit is terug te vinden op uw laatste jaarafrekening.

Let wel op: het verschil tussen piek-, dal-, en enkeltarief is bij de ene leverancier groter dan bij de andere.

Tip 4. Kies voor stroom en gas bij verschillende leveranciers

De meeste ondernemers hebben zowel gas als stroom bij dezelfde energieleverancier. Dit kan voordeliger zijn, maar dat hoeft niet! Hoewel dit over het algemeen iets eenvoudiger is voor uw eigen administratie, kan het toch de moeite lonen om uit te zoeken of stroom en gas bij verschillende leveranciers niet voordeliger is. Overigens willen sommige energieleveranciers dat u alles bij hen afneemt.

Tip 5. Let op de vaste kosten van energieleveranciers

Energieleveranciers brengen naast de energietarieven ook vaste kosten in rekening. Wanneer de tarieven hoog zijn maar de vaste kosten laag, dan is het contract voordeliger met een laag verbruik. Wanneer de energietarieven laag zijn en de vaste kosten hoog dan is het energiecontract met een hoog verbruik waarschijnlijk voordeliger!

Tip 6. Let op aanbiedingen van energiebedrijven

Regelmatig worden ondernemers benaderd door energiebedrijven met 'een speciale aanbieding’. Vaak is deze niet voordeliger, maar zelfs duurder! Maak hier dus geen gebruik van, of laat de aanbieding per e-mail of post naar u opsturen zodat u deze rustig kunt vergelijken.

Wanneer u wilt overstappen, maak dan gebruik van de aanbiedingen die online te vinden zijn, zodat u eerst de tarieven kunt inzien en kunt uitrekenen of deze aanbieding voordelig voor u is. Sommige energieleveranciers bieden speciale energietarieven, of een eenmalige korting tot wel honderden euro’s! Op deze manier kunt u eenvoudig besparen op uw energiekosten. Let op: sommige kortingen gelden alleen voor het eerste jaar.

Tip 7. De kleine lettertjes in het contract

Het is ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarden. In de voorwaarden kunt u informatie vinden over onder andere de contractduur, opzegtermijn en opzegvergoedingen. Daarnaast kunt u ook informatie vinden over hoe u maandelijks moet betalen en welke tarieven op welke momenten gelden.

Tip 8. Neem de tijd

Doordat energiebedrijven niet van transparantie houden, kan het vergelijken van energiebedrijven en energiecontracten best wat tijd in beslag nemen. Maar door uw keuzes goed af te wegen, weet u zeker dat u achteraf geen spijt krijgt. U heeft altijd 14 dagen bedenktijd wanneer u een nieuw energiecontract afsluit. Bij een beter aanbod kunt u dus nog altijd binnen 14 dagen annuleren.

Tip 9. Houd rekening met de opzegtermijn

Bij het overstappen van energieleverancier geldt een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Sommige energieleveranciers hanteren een kortere opzegtermijn. Wanneer u uw contract opzegt, kan het dus zijn dat u nog een maand moet wachten voordat u kunt overstappen. Vaak houdt de nieuwe energieleverancier hier rekening mee, maar hou dit wel in de gaten.

Tip 10. Blijf overstappen van energieleverancier

Elk jaar overstappen van energieleverancier is in principe de voordeligste optie. Kies dus elk jaar voor het voordeligste eenjarige energiecontract en stap na het ontvangen van uw jaarafrekening weer over. Op deze manier kunt u de maximale besparing behalen en optimaal gebruik maken van de aanbiedingen.

Mocht u na het lezen van alle tips wel willen besparen, maar heeft u geen zin om het uit te zoeken?

Dan heeft Bensave de oplossing: Bensave onderzoekt voor u hoeveel u kunt besparen op uw energiekosten, zodat u voordeliger uit bent. Mocht u niets kunnen besparen, dan rekent Bensave ook geen kosten voor haar diensten.

Kunt u wel besparen? Dan regelt Bensave uw overstap! Klik hier voor meer informatie.

Vorige
Vorige

Telefoontjes van energiebedrijven

Volgende
Volgende

Energiekosten besparen als ondernemer? Hier zijn 7 tips!