Enkeltarief of dubbeltarief, hoe zit dat nou?

Wat is enkeltarief en dubbeltarief?

Energieleveranciers bieden je niet alleen de mogelijkheid te kiezen voor vaste of variabele stroomtarieven, maar ook voor enkel- of dubbeltarief. Enkeltarief is mogelijk bij meters met één telwerk en bij meters met twee telwerken. Dubbeltarief is alleen mogelijk als je meter twee telwerken heeft, zoals een slimme meter.

Bij enkeltarief is het energietarief altijd hetzelfde (24 uur per dag, 7 dagen per week). Een dubbeltarief bestaat uit twee tarieven: normaaltarief (hoger tarief dat geldt overdag op werkdagen) en daltarief (lager tarief dat 's nachts en in het weekend geldt). Het daltarief geldt meestal van 23.00 tot 7.00 uur.

In het verleden was het verschil tussen normaaltarief en daltarief zo’n 3 tot 4 cent per kilowattuur. Daardoor was het best aantrekkelijk om te kiezen voor dubbeltarief. De afgelopen jaren is het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) echter veel kleiner geworden. Maar toch kan het de moeite lonen om eens uit te zoeken wat voordeliger is voor uw onderneming.

Gebruikt u voor uw onderneming overdag veel stroom? Dan kan het goedkoper zijn om enkeltarief te kiezen. Het enkeltarief is namelijk lager dan het normaaltarief. Gebruikt u vooral 's nachts en in het weekend veel stroom? Dan is dubbeltarief wellicht voordeliger. 

Let wel op: het verschil tussen piek-, dal- en enkeltarief is bij de ene leverancier groter dan bij de andere. 

Hoe bepaalt u welk tarief (enkel of dubbel) het meest gunstig is?

  1. Bepaal met behulp van uw laatste jaarafrekening hoeveel u verwacht te verbruiken in de piekuren. Als u nu geen dubbeltarief heeft, staat het verbruik niet op uw jaarafrekening omdat dit niet bekend is. Schat in dat geval in hoeveel van uw totale stroomverbruik u in de piekuren gebruikt.

  2. Zoek op hoe hoog het enkeltarief en het dubbeltarief (normaal- en daltarief) is van de leverancier.

  3. Vermenigvuldig het stroomverbruik in de piekuren met het normaaltarief. De uitkomst is het piekurenverbruik, noteer dit bedrag.

  4. Vermenigvuldig het overgebleven verbruik (in de daluren) met het daltarief.

  5. Tel dit bedrag op bij het bedrag van uw piekurenverbruik. Dit is uw 'dubbeltariefbedrag'.

  6. Vermenigvuldig het totale verbruik (tijdens normaal- en daluren) met het enkeltarief. Dit is uw 'enkeltariefbedrag'.

  7. Als het 'enkeltariefbedrag' hoger is dan het 'dubbeltariefbedrag' dan bent u voordeliger uit met een dubbeltarief. Is het 'dubbeltariefbedrag' hoger dan het 'enkeltariefbedrag', dan is het voordeliger om voor een enkeltarief te kiezen.

Overstappen van een enkeltarief naar een dubbeltarief kan eenvoudig en kost niks als u al een meter heeft die hiervoor geschikt is. Dit is een meter met een dubbel telwerk. De meeste (slimme) meters hebben een dubbel telwerk.

Heeft u een meter met enkel telwerk? Dan moet de meter worden vervangen. Dit kan rond de € 100 kosten en dit heeft direct invloed op de besparing. Neem dit dus mee in de berekening. Of er verdere kosten in rekening gebracht worden kan per netbeheerder verschillen. Informeer daarom voor de zekerheid bij uw netbeheerder. 

Heeft u dubbeltarief en wilt u overstappen naar enkeltarief? Dan hoeft de meter niet vervangen te worden: er wordt dan gewoon nog maar één telwerk op de dubbele meter gebruikt. 

Sommige energieleveranciers bieden geen mogelijkheid voor enkeltarief. Een leverancier is niet verplicht om enkeltarief af te rekenen als u een dubbele meter heeft. Hij kan eisen dat u zich houdt aan het contract. Is het voor u onvoordelig om tegen het geldende tarief te worden afgerekend en wil uw energieleverancier geen wijziging doorvoeren? Dan kunt u overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier die wel het tarief aanbiedt van uw voorkeur.

Overstappen van energieleverancier loont!

Bijna alle ondernemers in Nederland kunnen door over te stappen naar een andere energieleverancier flink besparen. Vooral voor ondernemers die de afgelopen jaren niet of zelfs nog nooit zijn overgestapt, kan een overstap een groot prijsverschil opleveren. 

Wilt u weten wat u kunt besparen, maar wilt u het niet zelf uitzoeken? Dan heeft Bensave de oplossing: Bensave onderzoekt voor u hoeveel u kunt besparen op uw energiekosten, zodat u voordeliger uit bent. Mocht u niets kunnen besparen, dan rekent Bensave ook geen kosten voor haar diensten. Klik hier voor meer informatie.

Volgende
Volgende

Telefoontjes van energiebedrijven